Concentratie problemen herkennen

Concentratieproblemen bij kinderen verstoren de leerontwikkeling. Kinderen met hardnekkige concentratieproblemen nemen minder goed de uitleg van de lesstof op. Hierdoor is de kans op leerachterstanden en faalangst groot.

Gevolgen langdurige concentratie problemen

Voor ouders is het daarom belangrijk om te observeren of de concentratieproblemen langere tijd in veschillende situaties aan de orde zijn. Bekijk het SEN Support aanbod voor begeleiding en ondersteuning voor jouw kind met concentratieproblemen.

 • Ontwikkelen van leerachterstanden
 • Motivatieverlies
 • Gedragsproblemen
 • Negatief zelfbeeld
 • Problemen met het maken van contacten

Wanneer is er sprake van concentratieproblemen?

Ieder kind ervaart weleens problemen om zich te concentreren. Bijvoorbeeld rond de Sinterklaastijd of omdat er thuis problemen zijn. Het kind kan zijn aandacht dan niet goed bij de instructie van de leerkracht en bij de lessen houden. De concentratie kan wel worden opgebracht wanneer het kind zelf een opdracht kan kiezen.

Er is echter pas sprake van een concentratieprobleem als het kind voortdurend niet in staat is gedurende langere tijd zijn aandacht bij hetzelfde te houden. Het kind kan de aandacht niet goed bundelen, niet goed richten en niet of niet lang vasthouden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen in het kind liggen, maar ook bij de leerkracht, de omgeving van het kind of de onderwijsleersituatie

De kindercoach helpt bij problemen met de werkhouding

De kindercoach helpt jullie kind bij het verbeteren van de concentratie. Begeleiding is mogelijk op school onder schooltijd of na schooltijd in onze praktijk voor remedial teaching in Breda, Voorburg en Barendrecht. De begeleiding start met de afname van didactisch onderzoek en onderzoek naar de concentratieproblemen. Op basis van deze bevindingen stelt de kindercoach een plan van aanpak op.

Wil je meer informatie over het trainen van de concentratie

Voor meer informatie over concentratieproblemen vul je het onderstaande contactformulier in. De SEN Kindercoach neemt binnen 72 uur contact op van maandag t/m zaterdag.

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Beter bij de les training

  Voor is kinderen is het belangrijk om zich zo optimaal mogelijk te kunnen concentreren. De training Beter bij de les draagt bij aan het verbeteren van de concentratie.

  De training Beter bij de les is gericht op het verbeteren van de executieve functies bij kinderen vanaf 8 jaar. Het trainingsmateriaal is ontwikkeld door een projectteam van de Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum (AMC) en is bewezen effectief.

  Meer informatie