Dyslexie test

Een dyslexie test voor kinderen en jongeren wordt afgenomen door onze deskundigen orthopedagogen in Voorburg. Veel ouders hebben vragen over de dyslexie test afname van hun kind. Daarom worden de meest gestelde vragen beantwoord door orthopedagoog Charity Simons.

Wanneer dyslexie test?

De afname van een dyslexie test is bij onze  rt praktijk in Voorburg mogelijk vanaf 7 jaar. Een belangrijke voorwaarde voor de afname van dyslexie onderzoek is dat er minimaal zes maanden hulp is geboden door een remedial teacher om te proberen om de leerproblemen met spelling en of lezen te verhelpen. Wanneer de leerontwikkeling nog steeds is gestagneerd na de remedial teaching dan is dyslexie onderzoek aan te raden wanneer:

  • De Cito-scores een verschil laten zien tussen spelling, leesvaardigheid en rekenen;
  • Er sprake is van een hardnekkige leerproblemen die ook met remedial teaching niet verbeteren.

Kennismaking plannen
Dyslexie testen.
Wanneer er een vermoeden is van dyslexie maar nog geen remedial teaching is geboden dan is de afname van het onderzoek in sommige situaties wel mogelijk. Het kan voorkomen dat de GZ-psycholoog aangeeft dat er op basis van het afgenomen dyslexie onderzoek wel vermoedelijk wel sprake is van dyslexie maar dat er nog geen dyslexie verklaring kan worden afgegeven omdat er eest nog een aantal maanden remedial teaching aangeboden moet worden. Hierna wordt de leerling opnieuw getest. Is de leerontwikkeling dan nog steeds gestagneerd dan kan er toch een dyslexie verklaring worden afgegeven.

Hoe wordt een dyslexie test afgenomen?

Voor de afname van het dyslexie onderzoek worden twee afspraken ingepland. De eerste afspraak bestaat uit de afname van een IQ-test. Met deze afname wordt aangetoond dat het totaal IQ van de leerling niet de oorzaak is van de leerproblemen. Ook wordt er door de afname van IQ onderzoek gekeken naar eventuele problemen met de verwerkingssnelheid.

De tweede afspraak bestaat uit de afname van de dyslexie test. Deze test bestaat uit de afname van een diagnostisch dictee, didactisch onderzoek en taalonderzoek. De orthopedagoog werkt de uitslagen van het afgenomen onderzoek uit en stuurt het verslag naar de GZ-psycholoog. De GZ-psycholoog stelt vast of de diagnose dyslexie vastgesteld kan worden.

<3>Waar kan ik een dyslexie test laten doen?

Rt Praktijk SEN Support
Het dyslexie onderzoek wordt gepland op onze praktijk locaties in Voorburg. Ook is het mogelijk om dyslexie onderzoek te plannen op de school van jullie kind. Bekijk ook de informatie video over dyslexie onderzoek bij SEN Support in Voorburg:

Hoe duur is een dyslexie test?

Het dyslexie onderzoek 399,- euro. Het onderzoek wordt niet vergoed door de gemeente en meestal ook niet door de zorgverzekeraar.

Wil je meer weten over dyslexie onderzoek?

Voor meer informatie vul je het onderstaande contactformulier in. De SEN Specialist neemt binnen 48 uur contact op.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.