Dyslexie onderzoek

Dyslexie onderzoek wordt door een van de orthopedagogen afgenomen op een van onze locaties in: Breda, Voorburg en Barendrecht. De eerste afspraak bestaat uit een intake gesprek met de ouders van de leerling en de afname van een IQ-test. De tweede afspraak bestaat uit de afname van het dyslexie onderzoek.

Dyslexie onderzoek overzicht afname

 • Screening leerontwikkeling op basis van aangeleverde Cito-scores, vragenlijsten en handelingsplannen remedial teaching.
 • Ouders ontvangen een uitnodiging voor de afname van het dyslexie onderzoek.
 • Intake gesprek op de ochtend van het onderzoek.
 • Afname IQ-test tijdens de eerste afspraak.
 • Afname van dyslexie testen tijdens de tweede afspraak.
 • Oplevering verslag binnen 3 werkweken.
 • Adviesgesprek met ouders en eventueel andere betrokkenen.

Plan een telefonisch adviesgesprek

Onderzoek dyslexie voorwaarden

Het onderzoek dyslexie wordt afgenomen volgens de richtlijnen van het protocol Dyslexie diagnostiek en behandeling (Blomert). Remedial teaching is een belangrijk onderdeel van het onderzoek dyslexie. Hiermee wordt vastgesteld dat de leerling hardnekkige leerproblemen heeft op het gebied van spelling en lezen.

Diagnose dyslexie vaststellen

Er is sprake van een hardnekkige leerachterstand op het gebied van lezen en of spelling. De orthopedagoog heeft hiervoor nodig de overzichten uit het leerlingvolgsysteem van de school van de Cito-scores vanaf groep 2.

Handelingsplannen van geboden remedial teaching tonen aan dat de leerling al begeleiding heeft gekregen om de leerproblemen op te lossen. De aangeboden begeleiding heeft helaas niet bijgedragen aan vooruitgang. De Cito-scores laten niet of nauwelijks vooruitgang zien.

Er is sprake van een gemiddeld totaal IQ. De afname van een IQ-test is daarom altijd een belangrijk onderdeel van het dyslexie onderzoek. Hiermee wordt aangetoond dat de leerproblemen en leerachterstanden niet het gevolg zijn van een eventueel beneden gemiddeld intelligentie niveau.

De diagnose dyslexie wordt vastgesteld en bepaald door onze GZ-psycholoog. Dit is de eindverantwoordelijke in het wel of nog niet vaststellen van de diagnose. Soms is er na het onderzoek nog begeleiding nodig en wordt de verklaring na deze begeleiding wel afgegeven.

Kosten dyslexie onderzoek

De kosten voor het dyslexie onderzoek bedragen 799,- euro. Er is geen sprake van een vergoeding door de betreffende Gemeente. Wordt het onderzoek afgenomen in opdracht van de school? Dan is er meestal wel sprake van een vergoeding.

Het team van specialisten

SEN Support beschikt over een team experts op het gebied van dyslexie. Het team bestaat uit deskundigen orthopedagogen, GZ-psychologen en leerkrachten met een Master SEN degree. De SEN Specialist is de deskundigste op het gebied van dyslexie begeleiding en onderzoek.

 • Charity SimonsCharity SimonsSEN Specialist -MSc - orthopedagoge
 • Babiche van WijkBabiche van WijkSEN Specialist -Leerkracht Master SEN
 • Marjolijn WijnantsMarjolijn WijnantsOprichtster en eigenaar SEN Support B.V.

Wil je meer weten over de afname van het dyslexie onderzoek?

Vul dan het onderstaande contactformulier in. De SEN Specialist neemt binnen 48 uur contact op met uitzondering in de schoolvakanties. Of bel: 085 4883685.

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.