Veel leerlingen die bij SEN Support worden aangemeld voor studiebegeleiding , huiswerkbegeleiding en bijles hebben moeite met woordjes leren. Vooral voor jongeren met dyslexie is het leren van woordjes in een vreemde taal lastig.

Woorden uit je hoofd leren

Woordjes leren doe je in een stille ruimte. Veel leerlingen zijn tegenwoordig bang voor de stilte en zoeken de onrust op. Ze zeggen dat het beter gaat bij jou in de kamer of aan de keukentafel of met de radio aan. Trap er niet in, het is wetenschappelijk bewezen dat stilte het leerproces bevordert.

Woordjes leren Vreemde talen

Woordjes leren in een Vreemde taal kan je zo doen:

Stap 1.Schrijven
Maak rijtjes van maximaal 10 woordjes (evt. 7). Het is handig om een vel papier in de lengte te vouwen en op de ene zijde de Nederlandse woorden en op de andere zijde de vertaling te schrijven. Ook kunnen de woorden op de computer ingetikt worden.

Stap 2.Eerst alleen lezen
Dan meerdere malen hardop zeggen. Tenslotte alle woordjes opschrijven. Je gebruikt zo het visuele, motorische en het akoestische geheugen.

Stap 3.Daarna jezelf overhoren

Je maakt een apart lijstje van de woorden die je dan niet kent. Schrijf deze woorden een aantal keer over. Dit lijstje leer je nog een keer. Laat je door je ouders overhoren: vooral het lijstje met de woorden die je niet kende. Gebruik voor vreemde talen www.wrts.nl om woordjes te leren.

Huiswerk tips!

Als je te veel woordjes voor 1 dag moet leren, spreidt het dan over meerdere dagen uit. Herhaling is heel belangrijk (zet eens de wekker een half uurtje vroeger. Je bent dan nog erg fit). Leer de woordjes van Frans, Duits, Engels nooit achter elkaar. Ga niet vlak voor een overhoring nog in de gang leren, dit verstoort meer dan het oplevert.

Gouden tip: woordjes leren gaat beter als je vijf x 10 minuten leert, dan wanneer je een keer een uur leert.

Alle kennis begint met zelfkennis. Ben je niet zo goed in woordjes leren, besteed er dan meer tijd aan en stop er meer energie in. Op een lyceum of gymnasium leer je ongeveer 30.000 nieuwe woorden en begrippen: een goede techniek is goud waard.

Huiswerkbegeleiding SEN Support

wil je meer weten over de studiehulp mogelijkheden bij SEN Support? Informeer naar de huiswerkbegeleiding en bijlessen. Wij helpen je graag verder! Neem contact op via het contact formulier. Of bel 085 4883685.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Marjolijn Wijnants

De leerontwikkeling van jouw kind is mijn passie! Het vergroten van ouderbetrokkenheid bij het onderwijs is mijn missie. Daarom informeer ik ouders via de weblog over het “reilen en zeilen” op school.

Geef je reactie 0 reacties