Weer naar school

Hoe bereid jij jouw kind weer voor op het nieuwe schooljaar? Hoe pak je dit aan wanneer het afgelopen schooljaar niet geheel vlekkeloos is verlopen? Misschien vond jouw kind het niet leuk op school of mocht zij niet mee spelen met klasgenootjes. Hoe motiveer jij jouw kind dan om weer naar school te gaan?

Weer naar school betekent de schooltassen uit het stof halen en een voorraad schoolfruit en schoolkoeken inslaan. Morgen start na 6 weken vakantie het nieuwe schooljaar. Dit jaar is het begin van dit nieuwe schooljaar extra spannend voor mijn meiden Anne (9 jaar) en Roos (7 jaar) maar ook voor mij als moeder.

Wat als het op school niet goed gaat met jouw kind?

Iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kinderen. Wanneer het dan op school niet lekker gaat met jouw kind op wat voor manier dan ook dan raakt je dit diep van binnen. Je voelt jezelf onrustig en machteloos. Het liefst wil je jouw kind beschermen voor al het mogelijke wat fout kan gaan op school. Je hoopt dat jouw wondertje ook op school een wonder zal zijn. Dat het leren probleemloos gaat en dat de uitnodigingen voor feestjes van klasgenootjes aan de lopende band binnen komen. Maar wat als dit allemaal uit blijft. Wat kun je als ouder dan doen?

Samenwerken met de school

  • Bespreek jouw zorgen met de leerkracht van jouw kind
  • Bespreek met de intern begeleider een plan van aanpak. Houd vinger aan de pols door na enkele weken met de leerkacht te evaluaeren of het beter gaat.
  • Maak gebruik van een heen en weer schriftje. Hierin schrijft de leerkracht iedere dag even kort op hoe het is gegaan.
  • Blijf jouw kind serieus nemen. Blijf praten en in contact met elkaar. Voorkom dat jouw kind naar binnen keert en zichzelf niet meer uit.
  • Creëer buiten schooltijd succeservaringen. Denk aan leuke hobby’s waarbij de talenten van jouw kind worden gebruikt.
Door: Marjolijn Wijnants

De leerontwikkeling van jouw kind is mijn passie! Het vergroten van ouderbetrokkenheid bij het onderwijs is mijn missie. Daarom informeer ik ouders via de weblog over het “reilen en zeilen” op school.

Geef je reactie 0 reacties