De sociaal emotionele ontwikkeling
De sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen gaat hand in hand met de cognitieve ontwikkeling. Onze aanpak van leerproblemen en gedragsproblemen is dan ook gericht op deze ontwikkelingsgebieden. Welke invloed heeft de verwerkingssnelheid van informatie dan op de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind?
Sociaal emotionele ontwikkeling betekenis:
Ontwikkeling die betrekking heeft op sociale relaties, interacties met anderen en op het omgaan met emoties.
Problemen sociaal emotionele ontwikkeling basisonderwijs
Kan jullie kind makkelijk vriendjes maken op school? Of heeft jullie kind vaak ruzietjes? Misschien staat een informatieverwerkingsprobleem de sociale vaardigheden in de weg. Want wanneer er bij een kind sprake is van informtieverwerkingsproblemen dan kunnen de onderstaande problemen op sociaal emotioneel gebied ontstaan. Ondersteuning en coaching van een volwassene rondom jullie kind is dan ook belangrijk.
- Je kind lijkt het lastig te vinden om tijdens sociale interacties de aandacht erbij te houden;
- Het duurt lang voor je kind sociale concepten begrijpt;
- Je kind lijkt niet naar je te luisteren;
- Je kind is niet instaat om in complexe sociale situaties de klappen goed op te vangen;
- Je kind reageert niet op leeftijdsgenoten die een gesprek willen beginnen;
- Je kind zich woorden moeilijk herinneren, wat tot gevolg heeft dat het moeite heeft om vragen te beantwoorden;
- Je kind is te laat met het reageren op vragen, lachen bij grappen of het begrijpen van sarcastische opmerkingen;
- Je kind heeft sociale interacties of gesprekken meer tijd nodig om te reageren. Dat geldt vooral als het om een emotioneel gesprek gaat;
- Je kind mist sociale kansen omdat het te laat was om nog een uitnodiging te krijgen of op een uitnodiging te reageren.
Hoe kan de SEN Specialist de sociaal-emotionele ontwikkeling ondersteunen?
Voor het afstemmen van onze begeleiding is het belangrijk dat wij een beeld krijgen van de sociaal-emotionele leeftijd van jullie kind of leerling. Dit doen wij aan de hand van een zogenaamd “kindgesprek”. Samen met ouders en de leerkracht nemen we de hele ontwikkeling van jullie kind door. Onze aanpak van de begeleiding wordt afgestemd op de sociaal emotionele leeftijd van jullie kind.
Daarnaast vullen de ouders en de leerkracht een aantal digitale vragenlijsten in over de sociaal-emotionele ontwikkeling. Eventuele probleemgebieden komen zo “boven tafel”. De SEN Specialist bouwt tijdens de begeleiding actief aan de identiteit van jullie kind. Dit gebeurt op verschillende manieren. Het zogenaamde “ik boek” is een belangrijk onderdeel van de begeleiding.
Wil je meer weten over onze aanpak van sociaal emotionele problemen?
Vul meer informatie het onderstaande contact formulier in of bel: 085 4883685. De SEN Specialist neemt op maandag t/m woensdagen contact op binnen 48 uur.
Geef je reactie 0 reacties