Rekenen oefenen groep 3

Rekenen oefenen groep 3 thuis met jullie kind? Veel ouders vinden het leuk om thuis met hun kind te oefenen voor school. In dit (update) artikel lees je een korte overzicht van de rekenontwikkeling in groep 3.

Het doel van het rekenen oefenen groep 3 is het automatiseren van de optel,- en aftelsommen tot en met tien. Aan het einde van groep 3 moet jullie kind de getallen tot en met tien vlot kunnen splitsen. Zwakke rekenaars hebben vaak moeite met de begrippen optellen en aftellen.

Het ontwikkelen van de rekentaal van jullie kind vraagt bij het rekenen in groep 3 veel aandacht. Het ontwikkelen van rekentaal wordt gestimuleerd door jullie kind rekenverhalen te laten bedenken bij sommen. Ook leren kinderen rekenen met behulp van concreet materiaal

Leren rekenen in groep 3 in fases

Reken oefenenDe rekenontwikkeling van kinderen in groep 3 verloopt middels een aantal fases:

  • Kinderen leren eerst tellend rekenen met concreet materiaal. Bijvoorbeeld tellen met fiches in groepjes van 5.
  • Structurerend rekenen met bijvoorbeeld het rekenrek, bussommen en de getallenlijn
  • Formeel rekenen: kinderen leren handig rekenen zonder hulpmiddelen

Rekenen groep 3 oefenen

Kinderen van 6 jaar willen heel graag leren. Een rekenvoorwaarde is dat je kind goed kan tellen tot tien. Hierbij is het belangrijk dat je kind de plaats van de getallen weet. Het tellen is iets wat je heel goed elke dag even kunt oefenen. Ook simpele verhaaltjes sommen zijn goed dagelijks kort te oefenen.

Een belangrijk onderdeel van het rekenen in groep 3 voor jullie kind is de betekenis leren van de symbolen +, – en =. Voor kinderen is het belangrijk dat zij begrijpen wat deze rekensymbolen betekenen. Hierbij is het kunnen koppelen van een rekenverhaal aan de schrijfwijze van een rekensom voor jullie kind belangrijk. De eerste sommen die kinderen bij het rekenen in groep 3 leren zijn de sommen onder het tiental.

Mijn kind met rekenen in groep 3 helpen?

Ouders kunnen thuis hun kind goed helpen met het leren rekenen in groep 3. Op verschillende websites is er leuk en goed oefenmateriaal beschikbaar:
Wijzer over de basisschool.
Zwijssen
Squla
Junior Einstein

Wil je meer weten over rekenen oefenen groep 3?

Vul voor meer informatie het onderstaande contactformulier in. De SEN Specialist neemt binnen 48 uur contact op met uitzondering van de schoolvakanties.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Marjolijn Wijnants

De leerontwikkeling van jouw kind is mijn passie! Het vergroten van ouderbetrokkenheid bij het onderwijs is mijn missie. Daarom informeer ik ouders via de weblog over het “reilen en zeilen” op school.

Geef je reactie 0 reacties