Protocol Leesproblemen en dyslexie
Het protocol Leesproblemen en dyslexie voor kleuters in groep 1 en groep 2 is voor de leerkracht Master SEN een belangrijk bronnenboek. Regelmatig worden kleuters met een achterstand in de taalontwikkeling bij SEN Support aangemeld. De remedial teaching of voorschotbenadering begint altijd met een screening van de taalontwikkeling. De werkdocumenten uit het protocol Leesproblemen en dyslexie zijn hierbij super handig.
Wat is het protocol Leesproblemen en dyslexie?
Met de protocollen kunnen leerkrachten en leesspecialisten in het basisonderwijs en speciaal basisonderwijs in een doorgaande lijn werken aan de signalering en aanpak lees- en spellingproblemen. Daarmee kunnen ze het lees- en spellingonderwijs voor alle leerlingen effectief inrichten (Bron:expertisecentrum Nederland)
Het Expertisecentrum Nederlands heeft de protocollen ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van de nieuwe uitgaven is uitgegaan van de meest recente wetenschappelijke inzichten rondom onderzoek naar lees- en spellingproblemen en dyslexie. De protocollen sluiten aan bij de nieuwe landelijk genormeerde toetsen van Cito en de sinds 1 januari 2009 ingevoerde vergoedingsregeling dyslexie. Er zijn protocollen voor groep 1-2; groep 3; groep 4; groep 5-8 en het speciaal basisonderwijs. De protocollen zijn een herziening van eerdere protocollen uit 2001-2005.
Werkdocumenten protocol leesproblemen en dyslexie.
In het protocol Leesproblemen en dyslexie zijn verschillende documenten voor de screening van de taalontwikkeling te vinden. Ook kun je deze werkdocumenten downloaden op de site van: http://www.expertisecentrumnederlands.nl.
Deze screening documenten zijn o.a. geschikt voor kleuters in groep 1 en groep 2. Door deze screening krijg je een goed beeld van het niveau de deelvaardigheden van de taalontwikkeling. Zo kunnen we gericht starten met de voorschotbenadering. Ook voor NT2 kinderen is dit belangrijk.
Screening kenmerken dyslexie
Bij kleuters is het al mogelijk om dyslexie kenmerken te screenen en te herkennen. Zo kunnen wij op tijd goed afgestemde dyslexie begeleiding in zetten. Zo kunnen faalervaringen op het gebied van spelling, lezen en schrijven zo veel mogelijk worden beperkt.
Wil je meer weten over het gebruik van het protocol leesproblemen en dyslexie?
Vul dan het onderstaande contactformulier in. Of bel: 0854883685. De SEN Specialist neemt binnen 48 uur contact op met uitzondering van de schoolvakanties. De SEN Support praktijk voor remedial teaching en bijles zijn te vinden in: Gouda, Breda, Barendrecht en Voorburg.
Geef je reactie 0 reacties