Dyslectie of dyslexie is dat?

De SEN Specialist is de specialist op het gebied van dyslectie of dyslexie. Een op de vier kinderen is dyslectisch. Weet je dat dyslexie erfelijk bepaald is? Dit en meer ontdek je in dit artikel. Bekijk ook de informatieve video.

Bekijk de dyslexie informatie video

Het bekijken van de video duurt 5 minuten. In deze video neemt SEN Specialist Marjolijn Wijnants jou mee naar de SEN Support praktijk op onze locatie in Voorburg. Hier kijken we naar een dyslectie of dyslexie behandeling. Ook legt Marjolijn uit wat dyslexie nu precies is.

Dyslexie Hulpmiddelen bij het lezen

Een belangrijke voorwaarde voor dyslectici om prettig te kunnen lezen is het uiterlijk van de tekst. Van belang zijn:

 • vorm en het formaat van het lettertype
 • contrast tussen tekst en achtergrond
 • de dichtheid of opbouw van een tekst

Terugblik leesontwikkeling

In groep 3 hebben we over het algemeen leren lezen met de klankzuivere woordjes van de methode Veilig leren lezen. Zoals maan, roos, vis, pen etc. In de eerste periode van groep 3 leren we verschillende tekens die samen een woord vormen te koppelen aan de bijbehorende klanken. Dit noemen we het fonemischbewustzijn. Fonemen zijn deelklanken die een woordklank vormen. In het woord kat zijn de fonemen kuh, ah en tuh.

Kinderen in groep 3 leren deze klanktekens onderscheiden en leren om direct het verband te leggen tussen de afzonderlijke fonemen en het gehele woord. Dat is lezen. Omgekeerd moeten we als we schrijven de klank kunnen omzetten in tekens: de letters.

Dyslectici zien de letters wel goed maar maken in hun hoofd de verkeerde koppeling met een klank. Dit fenomeen wordt het fonologisch te kort genoemd. Bij dyslectici is dit fonologische tekort daarom de voornaamste oorzaak van zijn lees- en schrijfproblemen.

Dyslectici worden door de context van de zin soms geholpen tijdens het lezen. Echter bij lange zinnen, slecht opgebouwde teksten moeten dyslectici hun toevlucht nemen tot het raden van woorden. Deze koppelingsproblemen ervaren dyslectici vaak ook bij het leren van muzieknoten of danspassen omdat het bij deze vaardigheden om gelijksoortige koppelingsproblemen gaat.

Dyslexie hulpmiddelen bij het lezen

Per persoon verschilt de mate waarin dyslectici moeten hebben met het technische lezen en behoefte aan soort lay-out. Op het gebied van technisch lezen kunnen de onderstaande hulpmiddelen voor personen met dyslexie handig zijn:

 • een open lettertype met voldoende corpsgrootte
 • geen schitterende contrasten (niet zwart op wit) maar donkerblauw op lichtgeel
 • teksten die enkel aan de linkerkant zijn uitgelijnd
 • ruimte tussen de alinea’s
 • geen grote lappen tekst

Wil je meer weten over dyslexie of dyslectie?

Bekijk dan ook de video over dyslexie en vul het onderstaande contactformulier in. Of bel 085 4883685. De SEN Specialist neemt binnen 48 uur contact op met uitzondering van de schoolvakanties.

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Marjolijn Wijnants

De leerontwikkeling van jouw kind is mijn passie! Het vergroten van ouderbetrokkenheid bij het onderwijs is mijn missie. Daarom informeer ik ouders via de weblog over het “reilen en zeilen” op school.

Geef je reactie 2 reacties

 1. ayoub |
  ik heb dyslectie voor taal
  • Marjolijn Wijnants |
   Beste Ayoub,
   Ik ben benieuwd hoe jij met jouw dyslexie omgaat?