Met veel trots mag ik mijzelf een decennia leerkracht Master SEN noemen. Tijd voor een stukje reflectie op mijn rol als leerkracht Master SEN. Het volgen van de Master SEN Leidinggeven bij het Seminarium voor Orthopedagogiek heeft mijn leven voor altijd veranderd. Na iedere studiebijeenkomst zweefde ik van blijdschap en bruiste ik van de energie en nieuwe inzichten op het gebied van onderwijsmanagement.

Master SEN Leidinggeven

Een nieuwe wereld ging voor mij open tijdens de studiebijeenkomsten. Een wereld waarin ik o.a. kennis mocht maken met systeemdenken, verandermanagement en coaching. Nieuwe helden stelden zich aan mij voor; Peter Senge, Jan Jutten, Léon de Caluwé, Stephen Covey zijn slechts enkele voorbeelden van helden aan wie ik mijn hart verloor.

Mijn wereld werd vooral verrijkt door ontmoetingen met collega’s uit het onderwijs. Gepassioneerde leerkrachten, schooldirecteuren en intern begeleiders die tijdens deze studie net zo enthousiast waren als ik. Voor mij was op dat moment nog onduidelijk wat ik met de opgedane kennis en vernieuwde inzichten zou gaan doen. Ik kon mijzelf nog niet voorstellen in welke context en vorm ik deze kennis zou gaan toepassen.

Op een onbewoond eiland

Op mijn kraambed van mijn eerste dochter schreef ik het verslag van mijn praktijkgericht onderzoek naar de doorgaande leerlijn tussen de voorschoolse opvang en de groepen ½ van de basisschool.

Na de Master SEN Leidinggeven ging ik aan de slag als intern begeleider op een basisschool. Al snel ontdekte ik dat ik de praktische vragen van mijn collega leerkrachten over de leerontwikkeling van leerlingen onvoldoende kon beantwoorden. Het organiseren van een vergadering, het schrijven van een zorgplan waren vaardigheden die mij goed af gingen maar onbekwaam was ik op het gebied van “zorg” rondom de leerling.

Ik zat in mijn kamertje ver weg van de leerlingen in de klas en de leerkracht voor de klas. Ik voelde mijzelf op een eiland zitten. Mijn collega leerkrachten hadden behoeften aan praktische ondersteuning in de klas, een paar extra handen en tips over hoe zij een leerling met bepaalde leerproblemen vooruit konden helpen. Zo besloot ik dat ik mijzelf wilde verdiepen in de leerontwikkeling van kinderen.

Master SEN Leren

Ik schreef mijzelf opnieuw in voor een Master SEN opleiding. Dit keer volgde ik de Master SEN route “leren”. Opnieuw werd ik geraakt door de inspirerende docenten van het Seminarium voor Orthopedagogiek. Ik volgde bijna alle colleges over dyslexie en dyscalculie in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Opnieuw ontmoette ik collega leerkrachten, intern begeleiders en ambulant begeleiders met een hart voor kinderen.

Leerkracht Master SEN wat kun je ermee?

Onder de warme glimlach van deze collega’s lag soms een blik van frustratie en ontevredenheid. Veel leerkrachten wisten niet goed wat zij uiteindelijk zouden kunnen gaan doen als leerkracht Master SEN.

Veel leerkrachten deden de studie Master SEN zonder duidelijk vooruitzicht op carrière mogelijkheden als dyslexie (dyscalculie) specialist op school. Dit raakte mij ontzettend. Het kon toch niet zo zijn dat deze deskundige leerkrachten Master SEN hun opgedane kennis niet kunnen toepassen in de praktijk?

Ik besloot op dat moment dat ik een manier moest zien te vinden en te ontwikkelen waarop de leerkracht Master SEN hun krachten zouden kunnen bundelen. Dit was het begin van mijn bedrijf SEN Support. Iedere leerkracht met een Master SEN degree is competent op het gebied van remedial teaching, leidinggeven, begeleiden en gedrag. Deze leerkracht Master SEN werkt op scholen met en voor kinderen.

Oprichting SEN Support

Vijf jaar geleden ben ik gestart met de oprichting van SEN Support. De afgelopen jaren ben ik met veel vallen en weer opstaan, bloed, zweet en soms heel veel tranen gekomen met SEN Support waar ik nu ben. 200 leerlingen en hun ouders weten de leerkrachten Master SEN te vinden bij SEN Support.

Bijles SEN Support Voorburg

Bijles Voorburg Kerkstraat 35

Iedere dag probeer ik mijn begeleiding te verbeteren. Iedere dag probeer ik het beste te halen uit ieder kind. Om dit te kunnen doen reflecteer ik voortdurend op mijn aanpak van de leerproblemen. Dit laatste is voor mij misschien wel de belangrijkste vaardigheid die ik heb ontwikkeld tijdens mijn Master SEN studies. Reflecteren op mijn begeleiding, de koers bijstellen, verbeteren en weer doorgaan is voor mij een prachtige cirkel in mijn leven geworden. Dit noem ik SEN Power.


Samenwerken met SEN Support?

Ik ben altijd op zoek naar collega leerkrachten Master SEN die voor de begeleiding van kinderen beschikbaar zijn op freelance basis. Neem contact op via het contact formulier.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Marjolijn Wijnants

De leerontwikkeling van jouw kind is mijn passie! Het vergroten van ouderbetrokkenheid bij het onderwijs is mijn missie. Daarom informeer ik ouders via de weblog over het “reilen en zeilen” op school.

Geef je reactie 0 reacties