De centrale rekentoets is verplicht voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Sinds dit schooljaar 2015-2016 telt de toets mee voor de examenuitslag. Het doel van de rekentoets is het rekenonderwijs en de rekenvaardigheden op een hoger niveau te brengen. Rond de invoering van de toets was en is nog veel discussie. De toets zou onder meer te moeilijk zijn en daardoor de doorstroom naar vervolgopleidingen belemmeren.
Doel van de centrale rekentoets
De rekentoets moet de rekenvaardigheid van leerlingen te vergroten. De bijbehorende lessen bereiden de leerlingen voor op de toets. Er zijn richtlijnen om de rekenvaardigheid van leerlingen te bepalen. Dit zijn de zogenaamde referentieniveaus taal en rekenen.
Bekijk de korte informatie video
Dyscalculie en de centrale rekentoets
Leerlingen en studenten met dyscalculie krijgen geen vrijstelling voor de rekentoets of het examen rekenen. Wel komen er aangepaste toetsen en examens in het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Leerlingen en studenten met dyscalculie in het vo en mbo kunnen vanaf 2016 aangepaste rekentoetsen en rekenexamens maken. Deze toetsen en examens stellen lagere eisen aan de rekenvaardigheid. Er komt een aantekening op de cijferlijst of resultatenlijst van deze leerlingen en studenten.
Overzicht leerhulpmiddelen bij dyscalculie
- Gebruik rekenmachine
- Gebruik formulekaart
- Gebruik rekenkaart
- Vooraf rekentoetstraining
- Dyscalculieverklaring niet nodig
Volgens de media zouden duizenden scholieren mogelijk hun diploma niet halen vanwege deze rekentoets. Scholieren op het voortgezet onderwijs en het mbo moeten straks een rekentoets doen die ze moeten halen om hun diploma te kunnen behalen. Maar wat als je nou last hebt van rekenproblemen? Is dan alle hoop verloren? Gelukkig niet. Een rekentoetstraining bij Sen Support biedt dan uitkomst!
Wil je meer weten over de centrale rekentoets?
Vul dan het contactformulier in of bel 085 4883685. De SEN Specialist neemt binnen 24 uur contact op met uitzondering van de schoolvakanties.
Geef je reactie 0 reacties