Izzy is deze week de SEN Support leerling van de week. In de zomervakantie is zij gestart met bijles lezen en spelling. Wekelijks komt zij voor bijles lezen naar de SEN Support locatie in Voorburg. Samen met SEN Specialist Babiche van Wijk gaat zij de strijd aan met haar leesproblemen. Inmiddels leest Izzy lange Nieuwsbegrip teksten. Iedere keer is dit weer spannend voor haar. SEN Specialist Babiche voorziet Izzy dan van wat SEN Power. Hierdoor durft Izzy het hardop lezen aan. Wij vinden het knap en moedig dat Izzy niet opgeeft en door oefent.

Bijles lezen op de basisschool

Veel kinderen komen bij SEN Support om te oefenen voor school. Bijvoorbeeld met het technisch lezen en het verhogen van het leestempo. Het goed en vlot kunnen lezen is een belangrijke vaardigheid op school. Wanner er bij jouw kind sprake is van leesproblemen dan heeft dit invloed op bijna alle schoolprestaties. Soms zijn leesproblemen een signaal van dyslexie.

Aanpak leesproblemen bij kinderen

De SEN Specialist pakt de leesproblemen bij kinderen op de basisschool aan. Op basis van een stappenplan leest de SEN Specialist met de leerling op de zogenaamde Ralfi manier de leestekst. Het Ralfi lezen is een aanpak van leesproblemen voor kinderen vanaf groep 4.

1. DE SEN Specialist bekijkt met de leerling de leestekst. Samen kijken ze naar de titel, kopjes en de plaatjes. Ze doen een voorspelling waar de tekst over gaat.
2. De SEN Specialist leest de leestekst hardop voor en de leerling leest mee.
3. De SEN Specialist en de leerling lezen samen hardop de tekst.
4. De leerling leest de tekst alleen en de SEN Specialist noteert de tijd.
5. Thuis wordt de leestekst ook nog 3 keer gelezen op tijd.

Bij jonge kinderen met ernstige leesproblemen of kinderen uit groep vier of vijf met langdurige leesproblemen gebruiken wij o.a. het connect woordlezen. Dit is een interventieprogramma uit het protocol Leesproblemen en Dyslexie. In het leesprogramma Specht is dit programma verwerkt in kant en klare leesteksten.

Overzicht bijles lezen programma’s

Bij SEN Support gebruiken wij tijdens de bijlessen lezen leesprogramma’s die evidence based zijn en conform de protocollen leesproblemen en dyslexie. Thuis kunnen deze leesprogramma’s ook makkelijk worden ingezet.
Ralfi lezen
Connect lezen
Spellen met Specht

Wil je meer weten over bijles lezen bij SEN Support?

Neem dan contact op via het onderstaande contactformulier. De SEN Specialist neemt binnen 48 uur contact op. Met uitzondering van de schoolvakanties. De SEN Support locaties zijn gevestigd in: Voorburg, Barendrecht en Breda.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Marjolijn Wijnants

De leerontwikkeling van jouw kind is mijn passie! Het vergroten van ouderbetrokkenheid bij het onderwijs is mijn missie. Daarom informeer ik ouders via de weblog over het “reilen en zeilen” op school.

Geef je reactie 0 reacties