Begrijpend lezen groep 8

Lees in dit artikel meer informatie over onze aanpak van bijles begrijpend lezen groep 8. Bijles begrijpend lezen groep 8 is bij SEN Support mogelijk individueel, samen met een andere leerling of in een klein groepje. De lesprogramma’s zijn evidence based en gericht op het oefenen van de begrijpend lezen strategieën en de studievaardigheden van jullie kind.

Doelen begrijpend lezen groep 8

De toetsen van het lesprogramma Blits sluiten aan bij de vorm die (o.a.) het Cito hanteert om studievaardigheden te toetsen. De toetsen voor studievaardigheden, bijvoorbeeld die van Cito, zijn voor leerlingen vaak een flinke uitdaging. Dat is niet vreemd, ze hebben er in veel gevallen nog nooit expliciet op geoefend. De onderstaande doelen staan tijdens de bijles centraal:

  • Oefenen van de begrijpend lezen strategieën
  • Verbeteren van de studievaardigheden.
  • Voorbereiden van de eind Cito-toets.
  • De leerling leert verschillende tekstsoorten te herkennen.
  • De woordenschat van de leerling wordt uitgebreid.

Aanpak bijles begrijpend lezen

De SEN Specialist start met de afname van didactisch onderzoek op het gebied van begrijpend lezen. Hiermee wordt de mate van de beheersing van de begrijpend lezen strategieën in kaart gebracht. De focus punten van de bijlessen worden na de afname van de toets bepaald. Sommige leerlingen met problemen met het begrijpend lezen hebben ook moeite met het begrijpend rekenen. Ook hiervoor is de begeleiding geschikt.

Inhoud bijlessen begrijpen lezen groep 8

De lesprogramma’s Nieuwsbegrip en Blits worden tijdens de begeleiding ingezet. De leerling krijgt van de SEN Specialist een werkboek en bronnenboek. De Nieuwsbegrip begrijpend lezen en rekenen lessen worden voor de leerling afgedrukt en samen met de SEN Specialist doorgenomen. Wekelijks staat er een andere begrijpend lezen strategie centraal. Met Blits oefenen leerlingen systematisch de vier onderdelen van studievaardigheden:

  • Studieteksten
  • Informatie teksten
  • Kaarten
  • Schema’s en tabellen

Wil je meer weten over bijles begrijpend lezen groep 8?

Vul voor meer informatie het onderstaande contactformulier in. De SEN Specialist neemt binnen 48 uur contact op met uitzondering van de schoolvakanties. Bekijk ook de video waarin SEN Support leerling van de week vertelt over zijn ervaringen met Blits.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Marjolijn Wijnants

De leerontwikkeling van jouw kind is mijn passie! Het vergroten van ouderbetrokkenheid bij het onderwijs is mijn missie. Daarom informeer ik ouders via de weblog over het “reilen en zeilen” op school.

Geef je reactie 0 reacties